GREJLISTE - Forslag og tips til sommerture

Tue var så venlig at dele mit indlæg tidligere. Du kan læse hele indlægget om sommerturen på Tues blog her: Langtur og IPP3 træning

I forlængelse af indlægget spurgte et par interesserede til min pak-liste. For at undgå et langt indlæg, vil jeg kun fremhæve nogle dele af pak-listen, og samtidig knytte tips til. Måske kan de inspirere dit friluftsliv

Jeg har bevidst nedtonet produktnavne. Nettet er rigeligt fyldt med reklamer, og jeg synes der findes mange gode sammenlignelige produkter hvor A er ligeså god som B. 


På øen Fænø Kalv: Kajakken klar til at blive trukket ned til vandet

KAJAK: Zegul Arrow Play (high volume)

Som lastet kajak i uroligt vand bed den sig godt fast i bølgerne, og reagerede præcist på kant og ved styretag. På fladt vand oplevede jeg, at kajakken var langsom ved fremadroning og knap så retningsstabil, ved sammenligning med modeller med mindre markeret bund (mere rundbundet). 

Kajakkens sæde og skrog var solidt. Lugerne var helt tætte. Dækfittings ved liner og øjer var ikke solide nok, og kvaliteten (dækfittings) var under niveau for hvad man kunne forvente af en kajak i det prisleje.

Lastkapacitet: jeg havde pakket alt til 7 overnatninger minus vand og havde plads i overskud. På en vintertur i Danmark vil kapaciteten være i underkanten hvis du vil pakke til 7 overnatninger.


Organisering

TIPS: Organisering på dækket

Kamera pakket i en drybag i snack-lugen. Her var tørt og beskyttet mod slag, og jeg kunne stadig nå det hurtigt. 

Dæktasken indeholdt hvad jeg kunne få brug for uden at gå i land i løbet af 3 timer. Mad der kunne spises med 1 hånd, vanddunk der kunne åbnes med tænderne, vandfast notesblok, blyanter i en tandbørsteholder så de ikke knækkede, GPS i vandtæt etui, og kort i målestok 1:200.000. 

På fordækket lå en reservepagaj (grønlænderåre) samlet. Det fungerede mindre godt for mig, for nogle gange fik jeg fingrene ind mellem pagaj og kajak, hvis jeg arbejdede med noget på dækket. I bølger blev vand presset ind mellem pagaj og kajakkens forende, og det gav unødvendige urolige bevægelser i kajakken. Nogle gange ramte jeg grønlænderåren med ro taget, for jeg havde ikke trænet med pagajen liggende i fuld længde, og min krop ”huskede” at der var plads. 

Et analog armbåndsur styrede pauserne. Det var nemt at aflæse præcist, hurtigt, og på afstand. Et GPS-ur (ældre model) sad på vesten og loggede tid/distance, men mest af alt brugt til at aflæse barometret. Jeg havde ikke brug for at aflæse data undervejs, for i virkeligheden handlede dagene blot om at ro fremad uden fastsat tid eller distance. For mig var data også en slags forstyrrelse. Andre roere holder af data (oplysninger fra GPS/GPS-ur) og det er helt fint.


TIPS: Ved start fra stenet kyst

Om morgenen gik jeg en kort tur langs stranden og fandt nedfaldne grene (eller drivtømmer) og lagde under kajakken. Herefter kunne den tungt lastede kajak trækkes ud i vandet uden at ridse bunden for meget, og jeg undgik skæve løft. Var stranden af sand, løftede jeg kajakken i bagenden for at få skeg-boksen fri af sandet, og trak kajakken ud. 

Sidebemærkning: kajakken ser ikke ny ud længere ;-) 


Tunneltelt rejst ovenpå buske og høje planter.

TELT: Helsport Lofoten Pro Camp 3

Tunneltelt, 3 personer, solidt, med gode udluftningsmuligheder. Fordelen ved denne størrelse var, at jeg kunne have alt udstyr i inderteltet og på den måde holde fugten i skak. Hvis en overliggerdag blev nødvendig, eller hvis jeg skulle yde førstehjælp/pleje på en skadet del af kroppen, var der god plads. Tunnelteltets to ulemper var, at det skulle bruge mange pløkke få at stå solidt, og at det skulle placeres så vinden ramte fodenden (eller front) for at opnå optimal udnyttelse af facon ift. vindstabilitet. 

Som havkajak roer (maritimt miljø) er teltpladser nogle gange med sten eller sand, og her bliver det udfordrende at få rejst et tunneltelt. Især hvis det blæser. Jeg kom omkring dette ved at rejse teltet bogstaveligt talt oven på høj bevoksning, hvor der var jord under planterne. Det gav samtidig et blødt underlag at sove på, men så ikke så instagram-sexet-ud.


Karabin hægtet i kajak og bardun. Bund solidt!

TIPS: Karabiner kan erstatte pløkke

På underlag hvor der var svært at få pløkke i jorden, var det en stor hjælp at hægte barduner fast i kajakkens dæksliner. På billedet oven for lagde jeg kajakken langs teltet for at afbøde lidt for den kraftige sidevind, og for at undgå, at strandgæster, der gik langs stien (lidt uden for billedet) skulle forvilde sig ind i teltet eller teltets barduner.


Underlag (orange) dækkede hele inderteltets bund

SOVEGREJ: Underlag + underlag + sovepose

Et underlagt der dækkede hele inderteltets bund holdt fugt ude, og ting kunne lægges uden det blev vådt/klamt af fugtighed. Når hele bunden var dækket kunne jeg bedre sidde i teltet som situationen lige indbød til, og det hævede bekvemmeligheden betragteligt. Især på regnvejrsdage. 

(Indtil videre eneste egnet model jeg har fundet: Exped Multimat Trio)

Jeg sov på et selvoppusteligt underlag (havde lappegrej med) i en fiber sovepose fra Helsport, som havde  vandtæt fodende. Denne sovepose kunne ikke komprimeres nær så meget som andre soveposer. Til gengæld var fodenden TØR efter hver nat. Denne samlede opsætning fyldte mere end minimalist tilgange, men gav en optimal søvn og ophold i teltet.

TIPS: Tør fodende 

Du kan evt. trække en ro-jakke eller anden vandtæt jakke om fodenden. Simpelthen lukke jakken om soveposen som tog du den på. Det kan dog give lidt kondens, så du må afveje plus og minus ift. situationen.


Kompakt kogegrej til sommerture

MADLAVNING: MSR Windburner

Et simpelt og kompakt system, der tålte vind uden at brænderen mistede nævneværdig effekt. Med 100 gr gasdåser kunne det hele holdes nede i den store ”gryde-kop”. Jeg brugte mellemstørrelse gasdåsen (230 gr) og den rakte til 7 dage. Og i grydekoppen havde jeg en 100 gr dåse i reserve i tilfælde af, at den primære dåse skulle gå tabt. I MSR Windburner var en lille plastik skål nederst, som dækkede bunden udvendigt, når systemet var pakket sammen. Plastik skålen var fin i størrelsen til morgenmad. 

TIPS: Morgenmad

Jeg havde forberedt havregrød hjemmefra i 7 kogeposer. 1 posen med indhold blev lagt ned i skålen, kogende vand over, lukke posen midlertidigt, vente ca. 10 minutter eller indtil utålmodigheden fik overtaget, og så var morgenmaden klar.

 Er du til lidt mere gastronomisk morgenmad, er Trangia stormkøkken måske en bedre løsning.


Vandposer á 6 liter
TIPS: Vand

I løbet af en ro-dag, drak jeg af en gennemsigtig drikkedunk. Så kunne jeg holde øje med hvor meget jeg reelt drak, og dunken var nem at genopfylde fra en vandhane (f.eks. ved en havn) eller fra de to 6 L vandposer jeg havde med. Vanddunk og de to vandposer rakte til ca. 3 dage. Fordelen ved de bløde poser var, at det var let at pakke dem mindre i takt med at vandet blev brugt. Poserne havde 3 forskellige åbninger, og dem brugte jeg flittigt efter hvad behovet var. Helt lavpraktisk: skulle jeg skylle fingre inden kontaktlinser blev sat i øjnene, brugte jeg den mindste åbning der gav en tynd og svag stråle.

 

AFSLUTNING

Du kan sagtens ro på tur med mindre udstyr, eller billigere modeller. Jeg startede selv med alt udstyr fra et ARMY-overskudslager, og lignede mest af alt en statist fra filmene Soldaterkammeraterne. 

Skriv endelig – jeg vil gerne høre dine erfaringer og tanker om udstyr. Både til dagsture og overnatningsture. Jeg vil også gerne høre om, hvis du ingen eller sparsom erfaring har, men søger mere.

Mit spørgsmål til dig: Hvilket telt bruger du og hvorfor denne model?

 

Har du yderligere spørgsmål til pak-listen, vil jeg gerne beskrive mere udførligt. Brug kommentar feltet nederst, så holder jeg øje og opdaterer indlægget eller kommenterer direkte.

/Martin Kaas


(alle foto er skudt på selve turen)

9 kommentarer

Tue Olesen Admin KE-PREMIUM

Hej Martin og tusind tak for et MEGA godt indlæg om grej. Meget inspirerende og informativt, at det både handler om hvad du har med og hvordan det virker.

Jeg vil tage din erfaring med MSR Windburner til mig - står netop på spring for at udskifte min Jetboil der har fulgt mig gennem lang tid, til noget der virker bedre i blæsevejr og koldt vejr. Windburner lyder til være en vinderløsning. 

Mht. telt, så bruger jeg et Hilleberg Akto til solo-tur. Det er lille og kompakt og lynhurtigt at slå op, men har slet ikke den samme plads i inderteltet og apsis, så komforten i det er mere begrænset. Men det er godt at "gemme sig i" på en solotur, og falder let ind i landskabet. En detalje jeg er virkelig glad for, er et footprint der både dækker apsis og under inderteltet - det reducerer kondens, og skåner inderteltet mod slid, skarpe sten osv.

Mvh
Tue

Læs mere
Læs mindre
Martin Kaas KE-PREMIUM

Hej Tue

Tak for din kommentar. 

Jeg kan godt li’ din tanken om at kunne gemme sig lidt, og det må alt andet lige være nemmere med et solo-telt … det vil jeg overveje lidt mere

MSR Windburner bliver du glad for 

/MK

Læs mere
Læs mindre
Jens Kjaerulff KE-PREMIUM

Hej Martin,

Også en stor tak fra mig, for et super godt indlæg... . Jeg indrømmer blankt at jeg er "grej nørd", men jeg har også erfaring for at det kan gøre en forskel  at overveje det grej man satser på.Jeg studerer gerne reviews, og jeg tænker det er et område hvor vi på Kajakenergi kan inspirere hinanden.

Erfaring og overvejelser om TELT:

Du spørger specifikt til erfaringer og overvejelser om telt. Jeg foretrækker generelt "selv-stående" telte. Jeg betaler gerne ekstra for grej som tilgengæld kan forventes at yde pålideligt når det virkeligt presses  ... efter princippet "Cry Once" .... 

Pt kører jeg med to telte som supplerer hinanden, afhængigt af mit aktuelle behov. Begge er Hilleberg, som er dyre, men gennemtænkt design i mange henseender, alle pengene værd synes jeg. 

Det ene er Hillergs "Unna", som er et letvægts, fire sæsons telt. Det er angivet som et en-persons telt, super let at pakke og sætte op, vejer lige godt to kilo, passer snildt i rygsæk (og kajak). Jeg har primært købt det med tanke på solo-tur og let to-mandstur hele året med rygsæk (købt inden jeg begyndte at ro kajak). Når jeg valgte netop Unna, skyldes det Unnas specifikke design. Unna skiller sig ud ved ikke at have absis, hvilket til gengæld vil sige at plads under ydertelt er maksimalt udnyttet til inderteltet/kabine. I realiteten betyder det, at det faktisk kan bruges som to-mands telt. Med andre ord, set som et fire-sæsons tomands telt, er det et ekstremt let og "pakke-økonomisk" telt. Hillebergs telte er alle designet sådan at stænger fastgøres uden på ydertelt, hvilket blandt ander gør at indertelt helt kan tages af ydertelt. Ved delvist at aftage så meget indertelt man nu har behov for, kan man således midlertidigt indrette Unna med den "absis" teltet ellers ikke har -- det er Hillebergs ide, ikke min, men det virker fint. Teltet er næppe maks vind og sne modstandsdygtigt, og man skal være bevidst om god udluftning da rim i teltet ellers kan være et problem i frost (har ikke samme gode udluftnings-design som Hilleberg ellers er kendt for), men vægt og volumen taget i betragtning, er det et super telt til solotur eller let to-mands tur hele året. Hele vinteren 2019-2020 camperede jeg jævnligt i det, og selvom pladsen er lidt trang er det mit foretrukne telt til letvægt brug.

Mit andet telt er Hillebergs "Tarra". Det er et flagskib til ekspedition, og har været brugt mange umulige steder, som du kan forvisse dig om via Youtube og Google. Jeg har købt det til mere komfortabel to-persons brug og mere krævende vejr, og har bla reddet en storm af på Stadtlandet på Norges vestkyst, hvor det klarede vind og regn til topkarakter. Det er ikke et telt jeg vil bruge på solotur med rygsæk, men til ski med pulk, god last plads på anden vis (kajak), og hvor solidt telt bare er en prioritet, er det ideelt. Det er hurtigt rejst, fænomenal udluftning og stabilitet i hårdt vej, gennemført design. Selvom man ikke vil investere i et Tarra, kan teltet stadig være interessant i forhold til at indspirere overvejelser om design. 

Læs mere
Læs mindre
Martin Kaas KE-PREMIUM

Hej Jens

Tak for din kommetar. Din oplevelse på Stadlandet (Norge) lyder sejt! Der er ikke mange oplevelser på landjorden der er lige så spændende som at ridde en storm af i et telt

Sov du med ørepropper?

Tak for at du delte dine betragtninger om teltene 😊

/MK

Læs mere
Læs mindre
Jens Kjaerulff KE-PREMIUM

Hej Martin, Jeg husker faktisk ikke om jeg brugte øre-propper i den storm. Men øre-propper eller ej husker jeg der var en sindsyg larm, og hele teltet rystede!

Tarra, og jeg tror Hillebergs andre "black label" ekspeditions-telte, er designet sådan at barduner kan bindes (surres) direkte om teltstængerne der hvor de "krydser" hinanden (stænger er jo udenpå oversegl). Det giver teltet et enestående solidt bardun-fæste, men det gør så også at teltet reagerer meget kontant på vindstød af stormstyrke...! 

Læs mere
Læs mindre
Morten Vogelius KE-PREMIUM

Hej med jer grej freaks det rykker squ i en gammel langturs roer når der bliver skrevet om lejr ture

Jeg har kun et Hilleberg Staika (ikke optimalt til at tørre tøj i). Det er let at håndtere og stabilt (kuppeltelt med 3 lige lange stænger).

Angående blæsevejr og sikring ved jeg at det er lavet sådan at der er plads til dobbelt op på stænger (2 i hver kanal).. 

Måske lidt overkill i DK, men ihvertfald må det blive stabilt

Ved ikke om jeres modeller har samme mulighed?

Vh og våde drømme herfraLæs mere
Læs mindre
Jens Kjaerulff KE-PREMIUM

Hej Morten, jeg tror det gælder for alle Hilleberg telte at man kan have dobbelt stænger i. Det er smart, men der ryger jo noget "letvægt" og ekstra stænger er ikke helt billige. Jeg overvejede at få ekstra stænger til mit Unna, men endte med at beslutte at en anden type telt (feks Hilleberg Suolo) ville være en bedre investering . . . Hvis ellers jeg nogensinde skulle få overbevist mig selv om at jeg har brug for et tredie telt 🙄

Læs mere
Læs mindre
Martin Kaas KE-PREMIUM

Bo Hilleberg anbefaler at man har 4 telte ... køb-køb-køb 😂

(han siger det i en video på YT - minuttal 2:19)

Læs mere
Læs mindre
Martin Kaas KE-PREMIUM

Morten V: Fedt telt du har! Jeg har ofte kigget på det på YT, men valgt enten et mindre eller større telt. 

Dobbelt stangsæt kunne være relevant på en strand i en vinterstorm, hvor der ikke findes læ - men som regel kan man søge læ et sted længere inde på kysten. 

Jeg har dobbelt stangsæt til et enkelt telt, men det er kun til brug på vinterfjeld ved høj vind + tung sne.

Fedt at de her indlæg rykker i din indre tur-roer

/God tur

Martin

Læs mere
Læs mindre

Har du fundet en fejl?

Er der noget på siden her som ikke er i orden? Uanset hvor småt eller stort: Hvis der er noget jeg kan rette, vil jeg gerne vide det. Klik her for at sende en besked om det.

Har du ubesvarede spørgsmål?

Skriv en email og fortæl hvad jeg kan hjælpe med. Jeg vil gerne høre din feedback, og alle spørgsmål besvares naturligvis fortroligt. Skriv til mig på tue@onadventure.dk