VHF radio

Jeg kan se der har været en del debat for 2 år siden angående køb af håndholdt VHF radio til kajakbrug.

Umiddelbart lyder køb af iCom IC-M73 som det oplagte køb, men vil gerne høre om der er nogle opdaterede anbefalinger? Hvad er vigtigt at tænke på ved køb?

Vi påtænker at indkøbe 3 stk VHF radioer til turbrug i vores Ro- & Kajakklub.

Angående VHF kursus, tænker jeg at man kan tage dette on-line; er der nogen der har erfaringer med det - og eventuelle anbefalinger?

Håber på nogle gode indspil, erfaringer og anbefalinger.

Mange hilsner

Jan Krogsgaard

13 kommentarer

Jens Kjaerulff KE-PREMIUM

Jeg tog VHF certifikat online sidste år. Det billigste jeg fandt frem til er Duelighedsklubben:

https://duelighed.dk/

Her koster et års kontingent 195 kr, og med det medlemskab har du gratis adgang til at aflægge prøve, og til "test" prøver, mv. Det kræver at man er disciplineret nok til selvstudie. Bogen jeg anvendte er "Lærebog i GMDSS", den kan downloades gratis som pdf her:

https://smor.dk/Y1/GMDSS.pdf

Tue gav mig nogen tip ang. køb af radio -- i korthed, gå efter noget der er "lille, billig, og færrest mulige steder der kan trænge saltvand ind", dvs ingen skrueknapper, ingen DSC, etc. Jeg fik mig en Standard Horizon HX40E, men der er sikkert andre gode muligheder. Jeg er sikker på Tue har uddybende perspektiver her.Læs mere
Læs mindre
Jan Krogsgaard KE-PREMIUM

Tak for input - super!

Læs mere
Læs mindre
Tue Olesen Admin KE-PREMIUM

En hurtig opdatering i føljetonen om VHF radioer:

Forhandleren (baadservice.dk) yder god service og tilbyder at sende en ny antenne, så min HX40e forhåbentlig bliver driftsklar igen. Selve radioen ser ud til at have det fint.

Til jer som jeg har anbefalet en HX40e, så er antenne-korrossion et punkt at være opmærksom på: mærk efter på antennen om den "knaser" eller bliver leddeløs i overgangen mellem den tykke base og den tynde og mere smidige top. 

Og bliver det et problem, så gå til forhandleren - de bør kunne supplere med nye antenner både indenfor reklamationstiden og efter. Ny antenne koster væsentligt mindre end en helt ny radio.

Har du den indpakket i vandtæt aquapac drybag, så er problemet med korrosion i antenne sandsynligvis mindre udtalt - og det har en anden fordel, at det fjerner problemet med vindstøj og vand i mikrofonen.

-Tue

Læs mere
Læs mindre
Henrik Olesen KE-PREMIUM

Duelighedsklubben kan klart anbefales hvis du er til selvstudie.

Du får adgang til fuldstændig realistiske test-prøver, lige så mange skud du orker, og har du bestået ca 10 af dem, så har du en rigtig god dækning af den prøve-relevante udgave af pensum. 

Deres set-up til gennemførelse af selve prøven er lige til at gå til, og er også med adgang til flere prøve-skud.

Læs mere
Læs mindre
Jan Krogsgaard KE-PREMIUM

Tak for input - ser ud til at Duelighedsklubben er vejen frem.

Læs mere
Læs mindre
Tue Olesen Admin KE-PREMIUM

Hej Jan

Som anbefalinger til valget af VHF'er til klub-brug, vil jeg komme med disse kriterier:

  • Tre ens eksemplarer: Så skal der ikke trænes i forskellig betjening - så uanset hvad i køber, så køb "tre ens" bare for at gøre det praktisk for klubbens medlemmer.
  • Simpel betjening: Vælg VHF'er uden DSC/GPS - ikke fordi DSC/GPS som sådan er dårligt, men det er specialiseret, øger batteriforbruget, og tilføjer ekstra funktioner og flere knapper, som der skal jævnlig træning til for at kunne anvende effektivt.
  • Enkel opladning - en ladestander/cradle, eller en mulighd for opladning via USB kabel og en powerbank
  • Flydeevne: Flydende VHF radioer bliver samtidig store at pakke ned i lommer, og store at have på vesten. For mig er en flyden de radio ikke en stor prioritet: Jeg foretrækker dem mere kompakte (som HX40e), og sætter en sikringsline på dem uanset hvad.
  • Stor batterikapacitet: Fordi det bare er fedt med en VHF der ikke skal lades på en weekend-tur - men måske er det et kriterie hvor i kan se på jeres brugs-mønster og vurdere om det er en prioritet. 


Om holdbarhed

De VHF'er jeg har haft er døde pga. korrosion i batteriterminaler, drejeknapper og antenner. Jeg leder stadig efter "den næste gode løsning", og jeg er på vej til at overgive mig og putte min næste VHF i en aquapac pose for at beskytte den. Jeg oplever ikke at en enkelt tur i vandet giver problemer - men ved lang tids brug, 2-3 år, begynder de at fejle.

Standard Horizon HX40e, som jeg har lige nu, har jeg været virkelig glad for, og anbefalet til andre kajakroere både her i Kajakenergi og andre sammenhænge. Antennen i mit eksemplar er desværre korroderet indvendigt for nylig, imens selve radioen ser ud til at have det fint. Jeg er ved at finde en løsning med forhandleren på det, og jeg skriver mere her, når jeg kender udfaldet. 

UPDATE 19/7/2021: Forhandleren (baadservice.dk) tilbyder at sende en ny antenne, så radioen forhåbentlig bliver driftsklar igen.


Helt overordnet, så er det nok noget med at sætte forventningerne til holdbarhed et sted, hvor i ikke regner med at VHF radioer er en 10-årig investering (selv om det ville være fedt hvis de var!)


Konkrete modeller som jeg vil pege på til jeres overvejelser:

  • Standard Horizon HX40e: Fordi den er kompakt så den kan være i lommen på en svømmevest, og simpel at betjene, og holder en fornuftig lydstyrke også når den får vand. Og så koster den ikke ret meget - også en faktor når i skal købe flere eksemplarer, eller hvis de efter nogle år skal udskiftes.
  • iCom IC-M73 har jeg også haft stor glæde af, men mit eksemplar døde pga. korrosion i drejeknappen til tænd/sluk/lydstyrke. Den er endnu mere enkel at betjene end HX40e, men lidt større, og sværere at placere i en lomme på vesten.


Af de andre radioer jeg har erfaringer med, vil jeg ikke anbefale:

  • Standard Horizon HX400 - korroderer på batteriterminaler og i drejeknap, og højttaleren i den mister al lydstyrken når radioen får vand (ind til den så er tør igen)
  • iCom IC-M35 - korroderer på batteriterminaler. 


Mht. SRC uddannelse, så er 

Lars Kjærulff   og Henrik Olesen spot on: Det ser ud til at være vejen frem, at tage VHF certifikatet via Duelighedsklubbens onlineformat. Et virkelig godt match mellem pris og en funktionel løsning!


Jeg håber i kommer godt videre med overvejelserne - og hvis andre her har gode input til Jan, så byd endelig ind! :-)

Mvh, Tue

Læs mere
Læs mindre
Jan Krogsgaard KE-PREMIUM

Super - tak for input Tue.

Læs mere
Læs mindre
Martin Joe KE-PREMIUM

Ohøj

Indspark om alternativ:

Jeg gennemførte VHF SKOLEN's 2-dags SRC tilstedekursus, som blev afsluttet med en prøve. Det ligger ca. 6 år tilbage, så hvordan kurset gennemføres nu må Google være din ven.

Oplevet fordel ved tilstedekursus: det var en lille klasse, og underviseren var god til at besvare spørgsmål der var et lag dybere end materialet, så det gav en dybere forståelse. Kursets 2. dag var mere prøve-orienteret end 1. dagen, og alle 6 deltagere bestod.

Jeg oplevede prøven mere udfordrende end først antaget. Blot til info.


Har nogen praktisk erfaring om anvendelse af VHF på tur, som de vil dele her ?  :)

Er det overkill i Danmark ift. at vi ikke har Wilderness? ... Lidt drilsk spurgt ;-)  

De fleste steder er der god telefondækning.
GREJ: jeg går enhver tid ind for grej alene fordi grej er fedt, så alene det argument køber jeg :D

/God tur

Martin

Læs mere
Læs mindre
Tue Olesen Admin KE-PREMIUM

Mine erfaringer med praktisk anvendelse af VHF, er tre scenarier:

Som kajakroer er det fedt at lytte med på kanal 16 og 12 (ofte brugt af havne), i forhold til at forstå hvad den øvrige skibstrafik gør. Man får selvfølgelig ikke alt at vide, men en del steder er der nyttig viden at opsnappe ved bare at lytte med. Jeg kan samtidig også få styrket mine egne rutiner, med et prøveopkald til Lyngby Radio af og til, og på den måde holde mig skarp på opkaldsprocedurer.

Som turleder i en gruppe kan det spare både meget energi og tid at kunne snakke med sin "wingman" - en anden turleder i samme gruppe, eller en anden gruppe der ror i nærheden. VHF'ens umiddelbare lethed i at tænk-tast-tal, gør det nemt at kommunikere og sparer en masse roen rundt for at holde kontakt. 

Som instruktør/censor på kajakprøver, kan VHF kommunikation gøre prøvens afvikling væsentlig mere smidig, når instruktør og censor kan sætte øvelser op hvor man ligger med noget afstand, men har radiokontakt.


Det er selvfølgelig en ekstra "gadget" at slæbe rundt på, og som alt andet, en afvejning af hvad det tilfører vs. hvilket besvær og omkostninger der er forbundet med at have en VHF med. I nogle situationer, oplever jeg klart at VHF'en kan noget, som mobiltelefonen ikke kan.


Mvh, Tue

Læs mere
Læs mindre
Martin Joe KE-PREMIUM

@Tue

Det giver rigtig god mening. Tak for klarhed

... jeg skal have en VHF :) 


Læs mere
Læs mindre
Jan Krogsgaard KE-PREMIUM

Akkurat Tue - det er faktisk derfor vi har diskuteret i vores Ro & Kajakklub (Fanø), at vi ønsker 3 stk VHF’er, for at forenkle kommunikationen under kajakkursus og på ture, hvor vi alle ved, at uanset alle de aftaler man laver på land angående holde sammen, orientere sig i forhold til andre etc etc ofte går fløjten, når det blæser lidt. Derfor tænker vi (som du bekræfter), at et enkelt og “at hand” kommunikationsmiddel er VHF’eren, hvor vi samtidig hurtigt kan kontakte f.eks. Esbjerg havn etc.

Takker igen for gode indput

/Jan

Læs mere
Læs mindre
Jan Krogsgaard KE-PREMIUM

Tak for input Martin

Læs mere
Læs mindre
Jens Kjaerulff KE-PREMIUM

Jeg kan tilføje en praktisk anvendelse:

jeg træner mest alene, og her betragter jeg en VHF radio som et ekstra stykke sikkerhed, det er den primære årsag til at jeg har anskaffet en. Jeg har også min mobil-telefon med, men en VHF radio er kort sagt bare mere effektiv og simpel at have med at gøre i en snæver vending end en mobil-telefon. Her tænker jeg altså hvis jeg virkelig skulle være på røven, gud forbyde det. Hvis der ikke er andre fartøjer i nærheden, er der stadig Lyngby Radio. Her er det selvfølgelig en rigtig god ide at prøve af om man faktisk kan opnå forbindelse til Lyngby Radio der hvor man træner, hvis det er sådan man tænker brugen af VHF. Det siges at en håndholdt VHF radio ca rækker så langt som man kan se. I det område hvor jeg oftest træner (Nibe Bredning i Limfjorden) er der sjældent andre fartøjer om vinteren, men der er direkte udsyn i hele området til Lyngby Radios fremskudte VHF anlæg (Frejlev masten). Og de svarer mig venligt når jeg laver radioprøve. Det gør de ikke andre steder hvor jeg er længere væk fra et af Lyngby Radios fremskudte VHF anlæg (f.eks. ved Hvalpsund), så der er man overladt til hvad der måtte være af andre fartøjer i nærheden (ved Hvalpsund er en regelmæssig færge, for eksempel). Det er selvfølgelig en bevidsthed man skal have med sig til det brug.


Læs mere
Læs mindre

Har du fundet en fejl?

Er der noget på siden her som ikke er i orden? Uanset hvor småt eller stort: Hvis der er noget jeg kan rette, vil jeg gerne vide det. Klik her for at sende en besked om det.

Har du ubesvarede spørgsmål?

Skriv en email og fortæl hvad jeg kan hjælpe med. Jeg vil gerne høre din feedback, og alle spørgsmål besvares naturligvis fortroligt. Skriv til mig på tue@onadventure.dk