Igangværende Lektion
Kursus indhold

Artikel: Body Boat Blade

Når du skal træne nye færdigheder i kajakken, kan det ofte betale sig at fokusere på dele af træningen. En ny teknik kan godt virke uoverskuelig at lære ved første øjekast - men et fokus på del-elementer gør dine fremskridt mere synlige, og motiverer.

Flere af månedens temaer på Klub Kajakenergi, vil referere til Body Boat Blade som et skelet til at strukturere og træne teknik efter. 

Body Boat Blade tankegangen er en ret god model til at beskrive sammenhængen i det vi laver på vandet.

Lad os tilføje to B'er mere, så modellen hedder Body, Boat, Blade, Brain og Background. Lad os så kigge på hvordan de 5 B'er beskriver din kajaktræning:

  • Body - fokus på hvad din krop foretager sig: Position, balance, bevægelse
  • Boat - fokus på hvad din kajak gør i vandet. Skrogform, kantning, kajakkens bevægelse gennem vandet.
  • Blade - fokus på pagajens arbejde i vandet. Vinkel i forholdt til kajakken og vandskorpen, afstand fra kajakken, hvor dybt bladet er i vandet, og hvilken side vandet presser på.
  • Brain - hvad tænker og visualiserer din hjerne "nu og her" mens du udfører en teknik? Positive tanker motiverer, som Pippi Langstrømpe siger det, "det har jeg ikke prøvet før, så det kan jeg sikkert sagtens finde ud af"
  • Background - dine træningsomgivelser og dine tidligere efaringer og vaner kan hjælpe dig (eller hæmme dig) i at opnå nye mål og lære nye ting.

Ved at dele problemet op i småbidder, vil du med god sandsynlighed kunne spotte del-elementer hvor et øget fokus kan give resultater.

Øvelse: Hvis en teknik er udfordrende at lære, så prøv at sætte dig ned med et stykke papir, skriv de 5 B'er op, og beskriv hvad du gør for hvert punkt, når du skal øve den pågældende teknik.

Eksempel: Bagror

 
Body: Rotation, arme strakte, øverste arm i skulderhøjde. Core, hofter og ben kanter kajakken - nederste ben strakt, øverste ben trimmer på lårstøtten. Trim let fremad for at frigøre kajakkens bagende og gøre svinget mere effektivt.
Boat: Kajakken er på en stabil "kant 2-2½" med knæet løftet i den side du vil svinge til.
Blade: Svinget indledes med et fejetag, derefter bladet lodret (neutralt) i vandet, hvor fra det presses / vinkles væk fra kajakken eller trækkes/vinkes ind mod kajakken
Brain: Hvad er din plan med svinget? Planlæg fremad til det du er på vej hen til. Vær bevidst om at dit valg af bagror koster fart - et alternativ er at bruge kant + fejetag, der tilfører fart.
Background: Tænk over om vinden hjælper eller modarbejder dig lige der hvor du er nu. Bagror er det rigtige valg hvis du vil styre væk fra vinden, eller holde kursen i medvind eller surf.
 

Øvelse: Hvad var din sidste aha-oplevelse i kajakken? Med udgangspunkt i den, prøv så at beskrive hvordan du udfører den, delt op i fokus på elementerne i Body-Boat-Blade tankegangen

Har du fundet en fejl?

Er der noget på siden her som ikke er i orden? Uanset hvor småt eller stort: Hvis der er noget jeg kan rette, vil jeg gerne vide det. Klik her for at sende en besked om det.

Har du ubesvarede spørgsmål?

Skriv en email og fortæl hvad jeg kan hjælpe med. Jeg vil gerne høre din feedback, og alle spørgsmål besvares naturligvis fortroligt. Skriv til mig på tue@onadventure.dk